13 nov 2009

SABÓ D'OLI


Aquests dies hem tractat el tema del sabó d'oli al programa de l'Alfred Rodríguez Picó a BTV ("El Temps del Picó") i donat l'interés que ha despertat entre els espectadors deixo aqui la meva recepta per si algú vol millorar-la o afegir-hi cap comentari.

RECEPTA PER FER SABÓ D'OLI USAT A CASA

INGREDIENTS

- 250 grams de sosa

- 1 litre d'oli usat, sense grumolls, ben filtrat i airejat a fora 72 hores per perdre l’olor

- 2 litres d'aigua

ATENCIO !!! La sosa es un producte extremadament càustic , per això cal anar amb les màximes precaucions en fer-la servir. Es recomanable fer aquest sabó en un lloc a l’aire lliure, com el balcó o el terrat de casa. Cal protegir-se els ulls amb unes ulleres de feina i les mans amb uns guants de fregar. Els nens han d’estar allunyats durant la manipulació de la sosa.

EL·LABORACIÓ

L'oli i l'aigua es remenen durant 5 minuts fins que es barregen el màxim possible (mai ho faran del tot). A continuació s'hi afegeix la sosa i es torna a remenar 5 minuts més (sempre en la mateixa direcció perquè si no es podria tallar).

Quan la pasta es fa espessa, es posa en una caixa de fusta perquè acabi de quallar i en surti el líquid sobrant, que portarem a la deixalleria (es lleixiu). Passades unes hores, una vegada a quallat, es pot treure la pasta, que ja es el sabó, per tallar-la en pastilles. Podem fer servir un fil de niló, del de pescar.

La qualitat d'aquests sabons és excel·lent, però sovint fan una mica d'olor a fregit. Per evitar-ho és molt important filtrar bé l'oli i airejar-lo en un plat ample un parell de dies abans de fer la recepta. També hi podem afegir, al principi, unes gotes d'essències naturals, per exemple, de plantes aromàtiques com ara el romaní o la lavanda.

Els sabons d'oli reciclat no fan tanta escuma com els sabons de perfumeria però son menys agressius per a la pell, per això els recomanen els dermatòlegs. Per potenciar-la hi podem afegir un got d'oli de coco. Si li afegim una mica de glicerina líquida (una cullerada) el farem més transparent. Si li afegim una proporció més alta (un got) obtindrem sabó líquid.

2 comentarios:

La lectora corrent dijo...

Quan jo era petita, a casa meva es guardava l'oli de fregir en una galleda que hi havia sota el safareig perquè després una tia meva en fes sabó. En aquella època no es feia per reciclar, per no llençar l'oli a l'ambient, sinó per motius econòmics.

I de precaucions com les que dius dels guants i ulleres, no crec que en prenguessin. No es tenia consciència del perill de manejar aquelles substàncies.

Després, quan vaig tenir uns deu o dotze anys, em van regalar un joc de química. Entre els productes que duia la caixa, hi havia àcid sulfúric i sosa càustica. I era un joc infantil!

Anónimo dijo...

Gràcies per la recepta. M'ha interessat especialment saber que millor afegir une herbes o altra cosa per a no fer olor de fritanga i més encara la recepta per a fer sabó líquid, per a les mans, per exemple.

Ara el meu dubte és: on compro la glicerina?

Merci.