22 feb 2008

EN LLUITA CONTRA LA SEQUERA

En el pitjor dels casos, és a dir, encara que no plogui en tota la primavera, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no posarà en pràctica les restriccions de subministrament d'aigua potable als domicilis "fins a finals d'estiu", segons va afirmar ahir el conseller de Medi Ambient i president de l'ACA, Francesc Baltasar. El nou calendari ajorna dos mesos el calendari de possibles talls d'aigua aventurat al gener per Francesc Baltasar.

El conseller va explicar que el risc de restriccions s'allunya no per les precipitacions -que han sigut molt minses els últims vuit mesos-, sinó pels nous recursos aconseguits (pous i reutilització), l'estalvi en el consum domèstic, les obres d'emergència i la possibilitat de portar aigua potable fins a l'àrea de Barcelona en vaixells cisterna.

Les dades del departament de Medi Ambient indiquen que l'actual falta de pluges provoca la sequera més important a les comarques internes de Catalunya, com a mínim, en els últims 60 anys. Depenent de les comarques, les pluges dels últims dotze mesos han estat d'entre el 18% i 65% de les precipitacions mitjanes i els embassaments estan, de mitjana, al 23% de la seva capacitat.

D'acord amb el decret de mesures contra la sequera, la situació d'emergència entrarà en vigor quan els embassaments baixin per sota del 20% de la seva capacitat. Tot i això, les primeres restriccions no es posarien en marxa fins que els embassaments no baixessin per sota del 15%. Per evitar-ho, l'última solució seria la portada d'aigua amb vaixells, que es podria aplicar a finals d'abril.

Baltasar va reiterar que ni el seu departament, ni l'ACA, ni el govern es plantegen modificar la seva postura de rebutjar rotundament nous transvasaments d'aigua; ni des del riu Roine, ni des de l'Ebre (és a dir, rebutjant tant la interconnexió CAT-ATLL com el transvasament Segre - Llosa del Cavall).

El conseller va afirmar que amb la construcció de plantes dessalinitzadores i els projectes de reutilització en marxa, les comarques internes de Catalunya disposaran el 2012 de 300 hectòmetres més d'aigua, "suficients" per evitar restriccions.

Publicat per JOAQUIM ELCACHO al diari AVUI (http://www.avui.cat)

No hay comentarios: