26 ago 2008

UN ESTIU INOVIDABLE


No sabria dir si ha estat el millor estiu de la meva vida, però no recordo haver gaudit tant del descans, de la serenor, de la natura, de la família i els bons amics, de la conversa, dels aliments de l’hort i de les nits estelades com aquest estiu. Em despertava el cant líquid i cristal·lí del oriol i m’acaronava a la nit el xiulet potent i melodiós del xot, tot després d'un matí darrere les papallones o una nit esperant la guineu o el gorjablanc al camí de tornada desprès de passejar pels pobles del voltant: Peratallada, Pals, Ullastret, Fonteta...



Ha estat un estiu a un mas del segle IX, el Mas Cals, a Fitor, al cor verd de l’Empordanet, al mig d’un dels boscos mediterranis més importants i millor conservats del país: Les Gavarres. Lluny de qualsevol massificació. Sense cobertura de mòbil, amb la llum que ens donaven les plaques solars de l’hort, amb els banys a un safareig d’aigua de pou, transparent i refrescant, que no canvio per cap piscina. Menjant pa fet per nosaltres al forn de pedra i els aliments que ens oferien els pagesos. Llegint al porxo a la fresca o observant els ocells des del terrat sobre el bosc.



Ha estat un viatge a l’edat mitjana amb tots els plaers i la qualitat de vida d’avui dia. Un viatge còmode i agradable a aquell temps en que tot era més a la mesura de les persones, quan la natura, l’entorn immediat, proveïa de tot. Quan un sopar a casa del mas veí (en aquest cas el Mas Plaja, amb els Botey, gent il·lustrada i de costums exquisides, que ens oferiren un sopar del tot mediterrani) alimentava l’ànima tant com el cos.



Un estiu de descoberta acompanyats per en Joan Botey, expert silvicultor, que ens mostrà la tècnica d’escorçar els suros sense danyar l’arbre i els tresors megalítics que deixaren els ibers al bosc. I un temps de complicitat i amor fraternal amb en Joan, la Marta i la petita Berta, que són gairebé una extensió de la família.


Us desitjo de tot cor que pugueu gaudir d’estius com el que hem viscut nosaltres, i que trobeu en el silenci, l'amistat i el contacte directe amb la natura tot el que he pogut gaudir aquest any.

José Luis Gallego

No hay comentarios: