2 jul 2008

Refugiats del canvi climàtic


Les noticíes sobre el desgeli de l'Àrtic, els huracans al Golf de Mèxic o les inundacions al sud-est asiàtic acostumen a enportar-se tot el protagonisme sobre els efectes de l'escalfament global al planeta. Però ningú no parla mai d'uns altres afectats. Uns afectats a qui, senzillament, la pujada del nivell del mar associada al canvi climàtic pot esborrar literalment del mapa del món. Em refereixo als petits estats insulars del Pacífic.

Al president Anote Kong, cap d'estat de Kiribati, situat al sud de l'oceà Pacífic, el preocupa que la bandera del seu país --en la qual es veu el mar, el sol, una gavina i cap porció de terra-- acabi sent la imatge exacta del que serà aquest arxipèlag. És a dir, res, absolutament res: un territori que serà engolit per l'augment del nivell del mar a causa del canvi climàtic.

"Pot ser que ja estiguem en el punt de no retorn, que en poc temps les nostres petites illes acabin submergides", va aventurar fa poc el president. "El canvi climàtic, per a nosaltres, no és una qüestió de creixement econòmic, sinó de supervivència", va insistir. Els seus càlculs assenyalen que els 33 atols de Kiribati, amb altures màximes d'escassos metres, acabaran sota l'oceà Pacífic abans de final de segle.



EL MATEIX PERILL AMENAÇA TUVALU

L'arxipèlag no està sol en aquesta dramàtica situació. Els habitants de la veïna Tuvalu encara ho tenen pitjor, ja que amb prou feines es troben a cinc metres per sobre del nivell del mar. Fa dos anys i mig, durant la Cimera del Clima celebrada a Mont-real (Canadà), el seu Govern va presentar un pla d'evacuació que consistia a traslladar els seus 10.200 ciutadans a Nova Zelanda en el cas que l'aigua els arribi literalment al coll. Segons el seu president els que vivien en localitats costaneres de l'arxipèlag ja han hagut d'abandonar les seves centenàries residències a causa dels efectes del canvi climàtic.

Dos paradisos que s'enportarà el canvi climàtic i les primeres onades de refugiats ambientals.

No hay comentarios: