19 feb 2008

ECLIPSI TOTAL DE LLUNA

La nit del 20 al 21 de febrer tindrà lloc un eclipsi total de Lluna que serà visible des de tota la península Ibèrica, les Balears i les Canàries. Totes les fases de l'eclipsi també podran observar-se des del nord i oest d'Europa, l'oest d'Àfrica, Sud-amèrica, i la part oriental d'Amèrica del Nord i Amèrica Central. A la resta de zones del continent americà --en què la Lluna sortirà amb el fenomen ja iniciat-- només podran veure's algunes fases de l'eclipsi. Com en altres ocasions, el fenomen podrà ser seguit en directe des del portal divulgatiu Serviastro del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB, un web que posa a l'abast de tothom una àmplia informació sobre l'eclipsi lunar, les característiques i les tècniques d'observació.

En un eclipsi lunar, la Terra se situa entre la Lluna i el Sol, i el disc lunar queda immers en l'ombra de la Terra. En un eclipsi total de lluna, l'ombra de la Terra cobreix la totalitat de la superfície lunar, i en un de tipus parcial el disc de la lluna no queda totalment cobert. També pot produir-se un eclipsi penombral, en el qual la Lluna només és coberta per una ombra més tènue (penombra).

L'eclipsi es podrà seguir en directe des del web Serviastro des de les 02.30 h (hora peninsular), gràcies a una càmera reflex digital acoblada a un telescopi refractor instal·lat al terrat de la Facultat de Física de la UB. El fenomen s'iniciarà a les 00.35 h TU (Temps Universal: cal afegir-hi una hora per a l'horari peninsular) amb l'entrada de la Lluna en la penombra de la Terra, si bé aquest fase és gairebé imperceptible. El primer contacte amb l'ombra tindrà lloc a les 01.43 h TU i la totalitat començarà a les 03.01 TU, allargant-se durant 51 minuts. A les 03.52 h TU finalitzarà la fase de totalitat, i a les 05.09 h TU s'acabarà l'eclipsi parcial. Quant a la segona fase penombral, s'estendrà fins a les 06.17 h TU. Així doncs, l'eclipsi acabarà a Espanya poc abans de la sortida del Sol.

A més d'oferir les imatges a temps real, Serviastro dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre aquests fenòmens astronòmics (Què es un eclipsi de lluna? Com es pot observar? Què són les sèries Saros? Quan es produiran els eclipsis posteriors?, etc.). Al web, també s'explica la metodologia per mesurar el temps d'entrada i sortida de l'ombra terrestre en els cràters de la superfície lunar (Grimaldi, Aristarchus, Kepler, etc.) durant l'eclipsi. Aquest és un càlcul matemàtic que ajuda a conèixer les peculiaritats de l'ombra de la Terra, que varia en cada eclipsi a causa dels efectes atmosfèrics.

L'eclipsi del 20 de febrer és el número 26 de la sèrie Saros 133, que consta de 71 esdeveniments, i es produirà amb la Lluna en el node descendent de la seva òrbita entorn de la Terra, a mig camí entre l'apogeu (màxima distància Terra-Lluna) i el perigeu (mínima distància). A més, aquest eclipsi de Lluna coincideix gairebé en el temps amb l'oposició del planeta Saturn (24 de febrer), de manera que el planeta dels anells es trobarà molt pròxim a la Lluna la matinada del 21 de febrer, cosa que conferirà encara més bellesa a l'espectacle còsmic.

Aparegut a la pàgina web SERVIASTRO (http://www.serviastro.am.ub.es/)

No hay comentarios: