6 feb 2008

AIGÜES INTEL·LIGENTS

El socioecòleg i expert en desenvolupament sostenible Ramon Folch be plantejant de fa molt de temps la necessitat d’avançar en termes d’eficiència i estalvi per fer front d’una manera seriosa al problema de l’aigua a Catalunya.

I un dels exemples més evidents que acostuma a posar per provocar-nos la reflexió és el dispendi que suposa fer servir aigua potable, la mateixa aigua de l’aixeta que prenem nosaltres o que donem als nostres fills per veure, quan buidem la cisterna del vàter. Per al Dr. Folch, amb el que ens costa potabilitzar-la i condicionar-la per al consum, utilitzar aquest tresor per buidar el sanitari és, no només un luxe, sinó una manca absoluta de sentit comú.

I és que cada any cadascú de nosaltres fem servir 4.000 litres d’aigua potable tot tirant de la cadena del vàter. Per això, tant ell com altres experts en la gestió eficient dels recursos hidrics proposen que de una vegada per totes es separin les xarxes de subministrament que arriben a la llar.

Es tractaria que ara que s’ha posat tant de moda aquest concepte del “disseny intel·ligent dels habitatges” l’apliquem també a la gestió eficient de l’aigua a la llar, diferenciant l’aigua que fem servir per beure, cuinar o dutxar-nos, de la que va directament a la cisterna del vàter per arrastrar els nostres excrements. Una funció sanitària imprescindible però que podria abastar-se de dipòsits reguladors d'aigua de pluja o recuperant les aigües grises de la llar (dutxa, rentamans, aigüera de la cuina, rentadora, etc).

José Luis GALLEGO

No hay comentarios: