24 feb 2009

L'ÓS ES QUEDA A LA VALL D'ARAN

Finalment el sentit comú s'ha imposat (amb l'ajuda dels diners) i ha fet que les autoritats de la Vall d'Aran hagin optat per continuar endavant amb el programa de reintroduccíó i salvaguarda de l'ós bru al pirineu, renunciant a la captura de l'osa Hvala i al seu trasllat.

Així ho explica el company Joan Tort a un article publicat al diari Avui.

Segons el diari català, el Consell General d’Aran acceptarà la presència dels óssos al seu territori i no n’exigirà la captura ni el trasllat sempre que s’estableixin noves condicions per garantir la seguretat de les persones i els ramats i el control d’ubicació i salut dels animals.

Aquests requisits, expressats en diverses ocasions per part del síndic d’Aran, Francesc Boya, sembla que han trobat ara ressò en el govern estatal i a la Generalitat, que ja negocien un conveni a tres bandes per regular la presència de l’ós a la vall pirinenca. Portaveus del Consell van confirmar ahir que Boya es va reunir fa pocs dies amb la directora general de Medi Natural del Departament de Medi Ambient, Núria Bonaventura, per posar les bases d’aquest acord.

El principal resultat del conveni serà la creació d’un grup especialitzat de seguiment dels óssos, que garantirà el bon estat dels plantígrads, el funcionament dels xips i emissors que porten els animals i, per tant, també un seguiment posicional dels óssos quan es trobin en territori aranès i català. El cost del programa de seguiment i d’indemnitzacions a possibles ramaders afectats per atacs de l’ós podria arribar als 400.000 euros anuals.

Bones notícies per Hvala i per a tots els que ens estimem la natura. Llàstima que, mentre una onada de responsabilitat ambiental arriba al món (desde els Estats Units fins la UE) la sensibilitat ecològica d'alguns representants polítics de casa nostra es continui mesurant pels diners que reben a canvi. Que hi farem.

1 comentario:

Trueno dijo...

és una bona notícia, no hauria de crear tant polèmica l'ós.