27 feb 2008

REFUGI DE LLAVORS

Una arca de Noè amb forma de refugi nuclear. Aquesta és l'aparença del dipòsit de seguretat per als vegetals del món inaugurat ahir a l'illa de Spitsbergen (a l'arxipèlag de Svalbard, nord de Noruega), pel president d'aquest país escandinau, Jens Stoltenberg, l'activista ambiental kenyana i premi Nobel de la pau el 2004, Wangari Maathai, i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso.

El Dipòsit Global de Llavors de Svalbard és un projecte que pretén emmagatzemar en condicions de màxima seguretat mostres de vegetals de cultiu de tot el planeta, per facilitar la recuperació de les espècies amenaçades per crisis ambientals, guerres, accidents o abandonament dels cultius tradicionals. El dipòsit ha estat construït a l'interior d'una muntanya de roca coberta per neu i gel durant tot l'any, a 130 metres de l'entrada principal. El dipòsit ha tingut un cost de 6,3 milions d'euros i està finançat pel govern noruec, com "una contribució a la Humanitat", va explicar ahir el president Jens Stoltenberg.

Reserva agrícola

El projecte compta, a més, amb la col·laboració del Banc Genètic Nòrdic i el Fons Mundial per a la Diversitat de Cultius (FMDC), que finança la selecció i enviament de mostres procedents de països en desenvolupament. De fet, un dels principals objectius d'aquest projecte és garantir la supervivència de cultius que han estat oblidats a causa de la invasió de varietats de més alt rendiment per a les empreses agroalimentàries dels països desenvolupats.
Les instal·lacions de Svalbard van ser inaugurades ahir amb una primera dotació de 100 milions de llavors procedents de 104 països. Les dades oficials indiquen que aquest refugi conserva de moment 268.000 mostres d'espècies o subespècies diferents, és a dir, la reserva de llavors més gran del món. Les instal·lacions subterrànies de Svalbard tenen capacitat per a 4,5 milions de mostres.

Diversitat garantida

"La diversitat dels cultius es convertirà aviat en el nostre recurs més potent i indispensable per fer front al canvi climàtic, les restriccions en el subministrament d'aigua i energia, i per satisfer les necessitats d'aliments", va afirmar Cary Fowler, director executiu de l'FMDC.
Wangari Maathai va destacar que l'interès internacional per aquest projecte demostra un canvi col·lectiu de mentalitat, un procés que dóna importància a la diversitat biològica en benefici de les generacions futures.

Joaquim Elcacho.
Notícia publicada al diari AVUI (
http://www.avui.cat/
)

No hay comentarios: