3 abr 2008

SENSACIÓ DE SEQUERA

Aquests dies escolto molta gent afirmant a diferents mitjans de comunicació que potser si arribessin les restriccions d’aigua als habitatges de la gran regió metropolitana (on es concentra el 80% de la població de Catalunya) la gent d’aquest país prendria consciència d’una vegada per totes de la difícil situació de sequera que estem patint al nostre país. I no és això. No hi estic en absolut d’acord.

Les restriccions d’aigua mai no són educatives. Les restriccions l’únic que generen és estrès hídric a la gent. No hi ha pitjor neguit que el de no tenir garantit l’accés a l’aigua potable. Això ens provoca a molts una preocupació propera al pànic, i el pànic és un estat d’ànim que inhabilita qualsevol capacitat de reacció raonada i sensata.

Les restriccions són sempre una situació del tot desfavorable i que cal evitar al màxim, es per això que les autoritats ambientals del nostre país estan fent mans i mànigues per evitar aquesta delicada situació.

La sensació de sequera no ens ha de sobrevenir d’aquesta manera, obrint l’aixeta i que no ragi l'aigua. De moment estem tenint la immensa fortuna que les decisions de Govern preses fins ara s’han demostrat del tot eficients. Si no hagués entrat en funcionament el Decret de Sequera -la normativa d’auxili que imposa una gestió de manera més eficient de la demanda d’aigua tot limitant els seus usos per evitar els talls de subministrament-, avui estaríem en una situació molt compromesa.

Segons tots els experts, sense el nivell d’estalvi que hem assolit gràcies al Decret les reserves es situarien hores d’ara per sota del 10%, és a dir, molt més enllà del límit que estableix l’entrada en situació d’emergència.

El Decret de Sequera ens està salvant, però la sequera avança. Estem aconseguint el miracle de mantenir les reserves tot i que no plou gràcies a la nostra contribució amb l’estalvi, gràcies a que tots estem avançant cap a un consum d’aigua molt més responsable, però això no significa que li estiguem guanyant la batalla a l’enemic.

No cal esperar a patir restriccions per tenir sensació de sequera. A partir d’ara disposem d’una nova eina informativa i educativa per tal d’accedir al coneixement de la situació i prendre consciència. L’Agència Catalana de l’Aigua ha creat una nova pàgina a internet que sota el títol de “Catalunya sota els efectes de la sequera” remet al visitant a la realitat més crua de la situació: des del nivell dels embassaments a la previsió del temps, de les preguntes més freqüents a les imatges (en fotografia i vídeo) més actuals. Tot en temps real, actualitzat diàriament i amb un to eminentment divulgatiu, proper i molt amè.

Visiteu aquest lloc a internet i comprovareu com no cal patir restriccions per percebre una genuïna sensació de sequera. A pesar dels esforços que estem fent administradors, empreses i ciutadans, la bèstia continua allà, darrera la porta, i només si assolim una consciència col·lectiva aconseguirem foragitar-lo. No cal que ens mostri les urpes, no esperem a que arribin les restriccions.


José Luis GALLEGO
Publicat a la revista SOSTENIBLE

No hay comentarios: