8 abr 2008

CANVI CLIMÀTIC: UNA AMENAÇA PER LA SALUT

Aquest dilluns 7 d'abril s’ha celebrat arreu del món el Dia Mundial de la Salut, una jornada de sensibilització que enguany ha estat dedicada als efectes adversos per la salut que pot tenir el canvi climàtic. Escollint aquest tema l'Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeix oficialment que el canvi climàtic constitueix una creixent amenaça per la seguretat sanitària mundial.

Els perills del canvi climàtic per la salut són diversos, i van des de l'augment del risc de fenòmens meteorològics extrems fins a canvis en les dinàmiques de les malalties infeccioses, ja que moltes de les malalties més mortíferes al món són sensibles a les condicions climàtiques, de les que en depèn la seva incidència i propagació. Altres de les conseqüències sanitàries de l'escalfament global ja són evidents, com l'augment del número de morts per onades de calor, l'augment de malalties relacionades amb la mala qualitat de l'aigua i la contaminació ambiental i els efectes perniciosos de les sequeres sobre la salut de les persones.

En aquest sentit, l'adaptació al canvi climàtic constitueix també una pràctica de salut pública, de manera que l'OMS reclama que es tingui en compte aquest factor a l'hora de planificar l'urbanisme, el transport, l'abastament d'energia, la producció d'aliments i l'aprofitament de la terra i els recursos hídrics a tot el món.

Publicat a la revista SOSTENIBLE

No hay comentarios: